074 789 0012 info@douanedocument.nl

CVO | Certificaat van Oorsprong

Een Certificaat van Oorsprong (CVO) is een document dat de oorsprong van product aangeeft. Een CVO bewijst dus in welk land een product gemaakt is. Sommige landen buiten de EU vragen om een CVO vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota.

Leveringen buiten de EU

Een aantal landen buiten de EU eist bij de invoer van goederen een CVO. Dit kan men doen om politieke redenen waarbij invoer van goederen uit bepaalde, niet bevriende landen, wordt beperkt of zelfs verboden of om handelspolitieke redenen waarbij invoer van goederen uit bepaalde landen wordt beperkt ter voorkoming van marktverstoring. Voor leveringen aan afnemers binnen de EU zijn geen CVO’s nodig.

 

Wat heb je nodig om een CVO aan te vragen?

Per exportzending vraagt u een CVO aan.  De KvK controleert en bepaalt aan de hand van het door u geleverde bewijsmateriaal de oorsprong van de goederen:

  • Bent u producent van de goederen?
    Dan wordt de oorsprong bepaald aan de hand van een door u gegeven schriftelijk weergave van het productieproces;

  • Bent u handelaar of expediteur (u produceert de goederen dus niet zelf) en koopt u de goederen in van een leverancier gevestigd in de EU?
    Dan kan een Leveranciersverklaring voor goederen van niet-preferentiële oorsprong als bewijs van oorsprong dienen;

  • Bent u handelaar of expediteur en koopt u de goederen in van een leverancier buiten de EU?
    Dan kan een CVO uit het betreffende land als bewijs dienen.

De Kamer van Koophandel kan in alle bovenstaande situaties om aanvullende documenten vragen. Zoals inkoopfacturen, verkoopfacturen, machtigingen en verladingsopdrachten.

 

Oorsprongsregelgeving

De eisen voor het bepalen van de niet-preferentiële oorsprong van goederen zijn vastgelegd in art. 61 lid 3 van het Douanewetboek van de Unie (DWU), ook wel UCC genaamd. Op basis van dit artikel verkrijgen goederen de oorsprong van het land waarin ze geheel zijn verkregen of de laatste ingrijpende be- of verwerking hebben ondergaan.

"snel geregeld en ontvangen"

contactformulier

Contactgegevens

DOUANEDOCUMENT.NL
Oostermaat 1C
7623CS Borne

Telefoon
074 789 0012

Email
info@douanedocument.nl

1
Goedendag, waarmee kunnen wij u van dienst zijn?
Powered by